Twoje ciało ciężko pracuje, aby zwalczyć infekcje. Są naturalne suplementy, które możesz używać, aby wesprzeć układ odpornościowy i zachować zdrowie szczególnie w ostatnim czasie.
Naturalne suplementy wzmacniające układ odpornościowy:
Przyjrzyjmy się tym składnikom odżywczym bardziej szczegółowo:
Echinacea (jeżówka purpurowa)
Echinacea pomaga podnieść liczbę białych krwinek. Białe krwinki to komórki układu odpornościowego, które pomagają chronić organizm przed infekcją. Badania nad jeżówką pokazują, że oprócz działania przeciwbakteryjnego, ma on składniki przeciwwirusowe i może pomóc osobie wyleczyć się z infekcji wirusowej. Stosuje się ją także do leczenia kaszlu czy obniżenia gorączki w trakcie trwania przeziębienia. Jeżówka często jest składnikiem różnego rodzaju syropów, tabletek i soków, ale największą popularnością cieszy się napar z ziół. Zalecana dawka naparu wynosi od 1-2 szklanek, powinno się go pić około 3-4 tygodnie. Po tym okresie dobrze jest zrobić sobie 2 tygodnie przerwy.
Witamina C
Witamina C spowalnia rozwój wirusa, dzięki czemu osoba może szybciej wyzdrowieć. Ważne jest, aby przyjmować ją w tym czasie częściej w regularnych odstępach czasowych ze względu na jej okres półtrwania w organizmie. Ma ona za zadanie w organizmie dodać energii, chronić nas przed wolnymi rodnikami. Co więcej jej celem jest obudzać komórki odpornościowe do walki z patogenami ,ale także uszczelniać naczynia krwionośne. Występuje na rynku w różnych formach proszku, soku, tabletek czy kapsułek dzięki temu jest wygodna w użyciu, a co najważniejsze pozyskuje się ja z naturalnych produktów.
Witamina D
Brak witaminy D (witaminy „słonecznej”) może zmniejszyć odporność , spowodować osłabienie organizmu oraz ciągłe uczucie zmęczenia i znużenie. Witamina ta ma też wpływ na nasze kości wszelkie skrzywienia i zwyrodnienia zazwyczaj są spowodowane jej brakiem. Ale na szczęście nasz organizm może ją naturalnie uzupełniać dzięki ekspozycji na słońce. Niestety nie zawsze jest to jednak możliwe dlatego jest wiele preparatów w postaci kropli czy kapsułek , które pomagają walczyć z niedoborem.
Bez czarny
Aktywne składniki czarnego bzu otaczają komórki wirusowe i zapobiegają ich replikacji – co powoduje że mogą one zapobiec pogorszeniu się w trakcie przeziębienia, grypy lub infekcji wirusowej i dać szansę na wyzdrowienie. Sok z owoców bzu czarnego to wspaniały lek stosowany jeszcze przez nasze babcie na wszelkie infekcje , ale nie tylko ma on działanie napotne, przeciwzapalne, moczopędne i wykrztuśne, jest także wspaniałym antyoksydantem. W okresie wzmożonych infekcji to wspaniały środek na odporność i do tego smaczny. Możemy z niego kupić soki, syropy dżemy oraz pić wspaniałe herbatki.
Czosnek
Czosnek działa przeciwwirusowo. Może również pomóc w rozrzedzeniu śluzu w klatce piersiowej, nosie i zatokach. Wzmacnia on układ odpornościowy i dba o naszą mikroflorę jelitową. W trakcie wszelkich infekcji można go stosować np. jako dodatek do ciepłego mleka, ale niestety nie wszyscy go lubią w takiej formie, dlatego mamy go na rynku w tabletkach czy kapsułkach. Bardzo często młode mamy wykorzystują kapsułki z olejem z czosnku do masażu stópek czy plecków u dzieci. Ponieważ przy przeziębieniu ma on za zadanie wzmocnić organizm i pomóc dobrze się wygrzać.
Cynk
Cynk jest odpowiedzialny za gojenie tkanek. Pastylki do ssania lub płyn cynkowy są bardzo dobre w leczeniu bólu gardła. Wspomaga barierę ochronną organizmu, także bierze udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Również skutecznie zwalcza wirusy i wzmacniają układ odpornościowy. Najczęściej stosowany przy infekcjach bakteryjnych, katarze. Średnie zapotrzebowanie na cynk to 12-20mg/dobę.
Każdego dnia przez całe życie nasz układ odpornościowy wykonuje ciężką prace. W niektórych okresach taka praca polega na wzmacnianiu się. Innym razem koncentruje się na konserwacji i oczyszczaniu, a potem następuje czas, kiedy układ odpornościowy musi pracować na pełnych obrotach, aby móc nas chronić. A oprócz suplementacji pomóc nam może sen, ćwiczenia, odpoczynek i zdrowa zbilansowana dieta.